Bölüm Hakkında

İstanbul Esenyurt Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesine bağlı 7 bölümden biri olan İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü 2022 - 2023 akademik yılında eğitim hayatına başlamıştır. Programın müfredatı AKTS (Avrupa Kredi Transfer Sistemi) ’ye uyumlu olacak şekilde hazırlanmıştır.

İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı, hitap ettiği kullanıcı grubunun; fiziksel, psikolojik, ergonomik ve sosyolojik özelliklerini, ekonomik durumlarını ve kültürel değerlerini değerlendirerek, konfor ve estetik şartlarına uygun, yaşam kalitesi yüksek, yaratıcı ve özgün mekânlar tasarlayan meslek alanıdır.

Üniversitemiz, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü öğrencilerinin; teknolojiyi ve ürünlerini çok iyi değerlendirebilen, çağın gereklerini okuyabilen, farklı mekan kurgularına bağlı olarak tasarım ve planlama konularında potansiyel sorunları belirleyebilen, yenilikçi ve özgün çözüm arayışları geliştirerek proje üretebilen, diğer meslek dalları ile sıkı bir işbirliği yürütebilecek donanımda olacak şekilde yetiştirilmesi hedeflenmektedir.

Programın eğitim yaklaşımı, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü öğrencilerine bilgi ve yetkinlik kazandırmak üzere çok yönlü bir yapıya sahiptir. Bölüm öğretim planı itibariyle; tasarım, mimarlık ve sanat tarihi, yapı bilgisi ve üretim sistemleri, bilgi teknolojileri olmak üzere kuramsal derslerden aynı zamanda mesleğe yönelik bilgi ve pratik kazandıran atölye ve proje çalışmalarından oluşmaktadır. Bununla birlikte ulusal ve uluslararası öğrenci değişim programları, çalıştaylar, sempozyumlar ve teknik geziler, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı öğrencilerinin ulusal ve uluslararası arenada özgüvenli bireyler olarak yetişmelerinin yolunu açmaktadır.

MEZUNİYET KOŞULLARI

Bu programdan mezun olabilmek için öğrencilerin; öğretim planında yer alan tüm dersleri (her öğrenci 240 AKTS’lik ders yükünü tamamlamalıdır), uygulamaları, staj ve benzeri çalışmaları başarı ile ağırlıklı genel not ortalaması en az (2.00) olacak şekilde tamamlamaları gerekmektedir.

MEZUNLARIN MESLEKİ PROFİLİ

Bölümü başarıyla bitiren öğrenciler lisans diploması alarak İç Mimar ünvanına sahip olurlar. Konutlara, kabuk yapısı tamamlanan yapılara, üretim ve sanayi yapılarına, iş merkezlerine ait mekan düzenlemelerinde görev alabilmektedirler. Kişiye özel tasarımların mekan düzenlemelerinde görev alabilmektedirler. Çeşitli kamu ve özel kuruluşlarda tasarım disiplinine ilişkin proje geliştirme, uygulama ve koordinasyon ile ilgili bölümlerinde ulusal ve uluslararası alanda görev yapabilmektedirler. Kendi ofislerini açarak bağımsız olarak çalışabilmektedirler. Eğitimleri boyunca tasarıma yönelik pek çok uygulama şansı yakaladıkları mobilya tasarımı firmalarında tasarımcılık görevi yapabilmektedirler. Akademisyen olarak kendi uzmanlık alanlarında görev alabilmektedirler.

ÜST DERECE PROGRAMLARA GEÇİŞ

Bu bölümünün lisans programını başarı ile tamamlayanlar aynı bölümde yüksek lisans ve/veya doktora yapabilecekleri gibi, bazı başka alanlarda da lisansüstü programlara başvurabilirler. Lisans eğitimini tamamlayan adaylar ALES sınavından geçerli not almaları, yeterli düzeyde İngilizce dil bilgisine sahip olmaları ve bilim sınavını başarmaları koşuluyla lisansüstü programlarında öğrenim görebilirler.