tanitim@esenyurt.edu.tr 444 9 123

Ders İçeriği

1.SINIF


1. YARIYIL
BLG105 Bilgi ve İletişim Teknolojisi  (2-2) 3, 4 AKTS
Bilgisayar temel kavramları, internet ve servisleri, Windows 7, MS Word 2010, MS Excel 2010, MS Powerpoint 2010, MS Access 2010 kullanımı. Bilgisayar donanımları ile ilgili temel kavramlar, bilgisayar açma-kapama, işletim sistemine giriş, bilgisayarın işletim sistemini tanıma, program açma-kapama, bilgisayarda temel ayarların değiştirilmesi. Akademik yayın
arama ve katalog tarama, kelime işlemci programına giriş ve basit uygulamaları içerir.

KMY107 Kimya (3-0) 3, 5 AKTS
Bu dersin amacı, öğrencilere Genel Kimya nosyonunu vererek kimya biliminin önemini kavratmak ve bölümün temel alan derslerine destek sağlamaktır.

MAT107 Matematik-I (4-0) 4, 6 AKTS
Bu dersin temel amacı, öğrencileri analizin temel kavramları (limit, süreklilik, türev) ile tanıştırmak ve bu kavramları kullanabilir düzeye getirmek ve analitik düşünme, tartışma ve değerlendirme özelliğini kazandırmaktır.

FZK107 Fizik-I (4-0) 4, 6 AKTS
Bu dersin temel amacı, öğrencilere temel fiziğin mekanik ile ilgili kısmını lisans düzeyinde öğreterek ileride alacakları dersler için temel oluşturmanın yanı sıra analitik düşünmeyi geliştirerek öğrencilerin problemlere farklı açılardan bakmalarını sağlamaktır.

INS103 İnşaat Mühendisliğine Giriş (3-0) 3, 5 AKTS
İnşaat mühendisliği mesleğinin önemi, farklı disiplinlerinin ve etik kurallarının tanıtılması.

MIM109 İletişim Teknikleri-I (2-2) 3, 4 AKTS
1. Teknik resim çizimlerini hazırlama ve okuma becerisi kazandırmak 2. Mühendislik çizimlerinde kullanılan teknikleri kullanma becerisi kazandırmak

2. YARIYIL
TUR104 Türk Dili (4-0) 4, 4 AKTS

Dilin tanımı, önemi ve özellikleri; Dillerin doğuşu; yeryüzündeki diller ve sınıflandırılması; Dil-düşünce-kültür ilişkisi; Türkçenin dünya dilleri arasındaki yeri; Türk dilinin tarihî dönemleri, günümüzdeki yayılma alanları; Türkçedeki seslerin özellikleri, sınıflandırılması ve çeşitli ses olayları; Türkçedeki kök ve eklerin işlevleri; Yazım kuralları, noktalama işaretleri ve uygulanmaları ile ilgili çalışmalar oluşturur.

FZK104 Fizik-II (4-0) 4, 6 AKTS
Bu dersin temel amacı, öğrencilere temel fiziğin elektrik ve manyetizma ile ilgili kısmını lisans düzeyinde öğreterek ileride alacakları dersler için temel oluşturmak ve analitik düşünmeyi geliştirerek öğrencilerin problemlere farklı açılardan bakmalarını sağlamaktır.

MAT106 Matematik-II (4-0) 4, 6 AKTS
Bu dersin amacı, öğrencilere integral kavramını, integrasyon tekniklerini, integralin uygulamalarını ve serileri öğretmektir.

INS102 Bilgisayar Programlama (3-0) 3, 5 AKTS
Öğrencilere bilimsel hesaplama kavramlarının temellerini tanıtmak, Problem çözme becerilerini geliştirmek Algoritma kurma becerilerini geliştirmek, Öğrencilere bilimsel ve mühendislik hesaplamalarında problem çözücü programı nasıl kullanacaklarını öğretmek, Öğrencilere sonuçlarını görüntülemeyi ve yazılı raporlar hazırlamayı öğretmek.

INS104 Yapı Bilgisi (3-0) 3, 5 AKTS
1. Yapı, yapı alt sistemlerini kavramsal düzeyde ele almak. 2. Yapı elemanlarının farkına varmasını sağlamak. 3. Yapım yöntemlerinin farkına varmasını sağlamak. 4. Mimari yapısal tasarım sürecinin öğretilmesi ve bina yapımında etkin uygulamaya yönelik olarak farklı disiplinlerin bilgilendirilmesi.

MIM116 İletişim Teknikleri-II (2-2) 3, 4 AKTS
Teknik resim çizimlerinin Bilgisayar Desteği ile çiziminin yapılması.
 

2.SINIF

3. YARIYIL
ATA201 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi (4-0) 4, 4 AKTS

Türk İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük" dersini okumanın amacı ve inkılap kavramı, Osmanlı Devleti'nin yıkılışını ve Türk inkılabını hazırlayan sebeplere toplu bakış, Osmanlı Devleti'nin parçalanması, Mondros Ateşkes Antlaşması, işgaller karşısında memleketin durumu ve Mustafa Kemal Paşa'nın tepkisi, Mustafa Kemal Paşa'nın Samsun'a çıkışı, kongreler yoluyla teşkilatlanma, Kuvayı Milliye ve Misak-ı Milli. T.B.M.M.'nin açılması ve İstiklal Savaşı'nın yönetimini ele alması, Sakarya Savaşına kadar Milli Mücadale, Sakarya Savaşı ve Büyük Taarruz, eğitim ve kültür alanında Milli Mücadele, sosyal ve iktisadi alanda Milli Mücadele ve Mudanya'dan Lozan'a.

YDL203 Yabancı Dil-I (3-0) 3, 3 AKTS
Dersin içeriğine uygun olarak yapılan dilbilgisi ve kelime öğretimi, temel okuma ve yazma dersleri ve dinleme ve konuşma çalışmaları sonucunda öğrencilerin a) temel dilbilgisi yapılarının biçim ve kullanımlarını öğrenmeleri ve bu yapıları doğru kullanmaları b) A2 düzeyinin gerektirdiği temel kelime bilgisini edinmeleri c) dilbilgisi derslerinde öğrendikleri yapıları düzeylerine uygun okuma parçalarında tanımaları ve bunlarla ilgili gerek sözlü ve gerekse de yazılı olarak kendilerini ifade etmeleri d) yine A2 düzeyine uygun dinleme parçalarını anlamaları ve bunlarla ilgili yapılan sözlü çalışmalara katılmalarını ve kendilerini sözlü olarak doğru ve rahat ifade etmeleri amaçlanmaktadır.

IST201 İstatistik (3-0) 3, 4 AKTS
Her olayın gerçekte determisinistik olamayacağı her olayın bir olasılık içerdiği öğretisinin verilmesi amaçlanmaktadır.

INS203 Lineer Cebir (3-0) 3, 4 AKTS
Bu dersin amacı, matematik ve mühendislik öğrencileri için lineer denklem sistemlerini anlatmak ve çözüm yöntemlerini öğretmek.

INS211 Mühendislik Jeolojisi (2-2) 3, 4 AKTS
Bu ders temel jeoloji bilgisini kazandırmayı ve bu bilgiler ışığında inşaat mühendisliğinin ilgili alanlarına tatbik etmeyi amaçlamaktadır.

INS207 Statik (4-0) 4, 6 AKTS
1.Kuvvet ve moment vektörünün tanımı ve bunun için gerekli olan vektör cebri 2.Parçacığın ve rijit cismin dengesi (düzlemde ve uzayda) 3. Bağlar ve bağ kuvvetleri 4. Taşıyıcı sistemlerin dengesi ve iç kuvvetler (çubuklar, kafesler, çerçeveler, kablolar, makinalar)

INS209 Yapı Malzemesi (2-2) 3, 5 AKTS
1.Yapı malzemesi bileşenlerinin öğretilmesi 2.Yapı malzemelerinin kullanılması 3.Yapı malzemelerinin geliştirilmesi

4. YARIYIL
YDL206 Yabancı Dil-II (3-0) 3, 3 AKTS

Dersin içeriğine uygun olarak yapılan dilbilgisi ve kelime öğretimi, temel okuma ve yazma dersleri ve dinleme ve konuşma çalışmaları sonucunda öğrencilerin a) temel dilbilgisi yapılarının biçim ve kullanımlarını öğrenmeleri ve bu yapıları doğru kullanmaları b) A2 düzeyinin gerektirdiği temel kelime bilgisini edinmeleri c) dilbilgisi derslerinde öğrendikleri yapıları düzeylerine uygun okuma parçalarında tanımaları ve bunlarla ilgili gerek sözlü ve gerekse de yazılı olarak kendilerini ifade etmeleri d) yine A2 düzeyine uygun dinleme parçalarını anlamaları ve bunlarla ilgili yapılan sözlü çalışmalara katılmalarını ve kendilerini sözlü olarak doğru ve rahat ifade etmeleri amaçlanmaktadır.

INS202 Akışkanlar Mekaniği (3-0) 3, 4 AKTS
Akışkanlar mekaniği temel denklemlerini öğretmek. Temel denklemleri akışkanlar mekaniği problemlerine uygulamak.

INS204 Diferansiyel Denklemler (3-0) 3, 4 AKTS
1.Diferansiyel denklemleri anlamak, kurmak, çözmek ve yorumlamak için gerekli olan temel kavramları tanıtmak. 2.Çeşitli tipte diferansiyel denklem çözme teknikleri öğretmek. 3.Matematik bilgisini temel bilim ve mühendislik problemlerini çözmede kullanabilme becerisi kazandırmak.

INS206 Dinamik (4-0) 4, 6 AKTS
1. Duran ve hareketli gözlemciye göre hareketin tanımlanması ve modellenmesi. 2. Merkezsel kuvvet etkisi altında hareketin anlaşılması. 3. Iki boyutlu rijit cisim hareketi temel prensiplerinin anlaşılması. 4. Üç boyutlu rijit cisim hareketi temel prensiplerinin anlaşılması. 5. Titreşim analizi temel prensiplerinin anlaşılması.

INS216 Toprak İşleri (2-0) 2, 3 AKTS
İnşaat mühendisliği dördüncü sınıf öğrencilerini toprak işleri konusunda bilgilendirerek geleceğe hazırlamak.

INS210 Mukavemet-I (3-2) 4, 6 AKTS
Mukavemet dersinin amacı, şekil değiştirebilen katı cisimleri mekanik özelliklerine göre sınıflandırmak, en çok kullanılan malzeme türleri için kuvvet-yer değiştirme ve gerilme-şekil değiştirme bağıntılarını kapsamak, eksenel yüklü çubuklarla, yanal yüke maruz kirişlerin kesitlerindeki gerilme dağılımları belirlemek için geliştirilen teorileri ve bunların uygulamalarını öğrenciye kazandırmaktır

INS212 Ölçme Bilgisi (3-0) 3, 4 AKTS
1. Arazi ölçmeleri, topografik ölçme ve uygulamalar konusunda beceriler kazandırmak, 2. Harita kullanımı ve haritalar üzerinden kartometrik değerlendirme yapabilme becerisi, 3.Topografik harita üretme becerilerini geliştirmektir.
 

3. SINIF

5. YARIYIL
INS301 Hidrolik (3-0) 3, 4 AKTS

Hidrolik ile ilgili temel kavramları öğretmek, açık kanallar hidroliği ve boru hidroliği hesaplarını yapma yeteneğini kazandırmaktır.

INS303 Mühendislik Ekonomisi (3-0) 3, 4 AKTS
Mühendisliğin üç esası vardır. Bunlar sağlamlık, estetik ve ekonomidir. Bir mühendis ne yaparsa yapsın bu üç unsuru bir arada düşünmek ve ona göre çözüm bulmak zorundadır. Bunlardan biri eksik olursa mühendislikten söz edilemez. Bunlardan üçüncüsü olan ekonomi; bir projenin hayata geçirilmesi için olmazsa olmazdır ve projenin maliyetinin hesaplanmasıdır. Bu ders ile; buna yönelik bilgilerin verilmesi ve projelerin değerlendirilebilmesi amaçlanmaktadır.

INS305 Stratejik Planlama, Proje ve Risk Yönetimi (2-0) 2, 3 AKTS
Dersin amacı, kaynakların etkin yönetimi ile organizasyonlar için en uygun kaynakların bulunması ve bunların belirli bir plan dahilinde geleceğe yönelik beklentiler dahilinde kullanılmasını sağlayan stratejik planlama modellerini ve bu modellerin bileşenlerine göre oluşturulacak planlama anlayışlarını anlatmaktır.

INS307 Mukavemet-II (3-2) 4, 5 AKTS
Temel mukavemet kavramlarını öğretmektir. İnşaat Mühendisliğinin Temel denklemlerinden olan gerilme-şekil değiştirme bağıntılarını göstermektir. Malzemenin mekanik özelliklerinin yapı üzerindeki etkilerini göstermektir.

INS309 Yapı Statiği-I (3-2) 4, 5 AKTS
Yapı sistemleri ve davranışları hakkında temel kavramları öğretmektir, yapı elemanlarından oluşan iç kuvvetlerin ve deplasmanların hesabını anlatmaktır.

INS311 Zemin Mekaniği (3-2) 4, 5 AKTS
Bu dersin amacı Zemin Mekaniğine ait temel teorileri ve kavramları, değişik yüklemeler altında zeminde oluşan gerilmeleri öğretmek ve temel tasarımı için gerekli ön bilgilerle donatmaktır.

Teknik Seçmeli-I
INS312 - Hidroloji (3-0) 3, 4 AKTS

Su yapılarının projelendirilmesinde gerekli olan proje debilerinin hesaplanması, yerleşim ve sulama alanlarında drenaj sistemlerinin hesaplarının yapılması için gerekli bilgilerin kazandırılması amaçlanmaktadır.

INS315 - Yapı Dinamiği (3-0) 3, 4 AKTS
İnşaat sistemlerinin dinamik etkiler altındaki davranışı ve hesaplama yöntemleri hakkında bilgi edinilmesi amaçlanmaktadır.

INS317 - Yapı Maliyet Analizi (3-0) 3, 4 AKTS
Dersin amacı, yapı üretim süreci içerisinde fayda maliyet analizleri yapılması konusunda gereken temel bilgilerin kazandırılmasıdır.

6. YARIYIL
INS302 Betonarme-I (3-2) 4, 5 AKTS

Betonarme yapı çeşitleri, yükler ve frekans eğrileri, beton ve karışım oranları, betonun mekanik özellikleri ve etmenler olarak, su, çimento, saklama koşulları, beton yaşı, büzülme, sünme, yorulma, betonda ve çelikte nitelik denetimi, betonun basma ve çekme dayanımları, betonun mekanik özellik deneyleri, betonarme çeliklerinin özellikleri ve deneyleri, kirişlerin emniyet gerilmesi yöntemine göre donatı hesabı, atalet momenti, ağırlık merkezi ve alan momenti hesabı, taşıma gücü yöntemine göre betonarme kirişlerin basit eğilme altında hesabı, tek donatılı veya çift donatılı olarak dikdörtgen kesitli kirişlerin hesabı, t kesitli, dairesel kesitli ve farklı kesitli kirişlerin hesabı, betonarme elemanlarda aderans ve donatı eki, kirişlerde eğilme ile birlikte kesme kuvveti , etkimesi ve kayma donatısı hesabı, eksenel yük olması halinde kayma donatısı hesabı, yüksek kirişlerin hesabı ve projelendirilmesi, kısa konsollar, kısa konsolların eksensel basınca göre hesabı, birden fazla açıklıklı kat çerçevesi tasarımı (hesabı ve donatı tertibi)

INS304 Çelik Yapılar-I (3-2) 4, 5 AKTS
Çeliğin ve çelik yapıların davranış ve hesap esasları hakkında bilgi edinilmesi amaçlanmaktadır. Böylece, çelik yapıların hesabı hakkında edinilmiş bilgi ile çelik yapı hesaplarının ve projelendirilmesinin yapılabilmesi hedeflenmektedir

INS306 Karayolu İnşaatı (2-0) 2, 3 AKTS
Proje paftalarının dağıtımı, proje standartlarının seçimi,, sıfır çizgisi çalışması, geçki araştırması, geçici plan ve boy kesit, düşey kurba hesapları, üstyapı hesabı ve tip enkesitin çizimi, ekonomik karşılaştırmaya giriş, yaklaşık kübaj tablosunun hazırlanması, ekonomik karşılaştırma ve uygun geçki seçimi, kesin eksen hesabı, klotoid ve dever detaylarının çizimi, kesin plan ve kesin boy kesitin hazırlanması, dever diyagramlarının boy kesite işlenmesi, enkesitlerin çizimi ve alan hesapları, kübaj tablosunun hazırlanması, projenin raporlanması.

INS308 Temel İnşaatı (3-0) 3, 4 AKTS
İnşaat mühendisliğinde kullanılan temellerin mühendislik hesaplarını yaptırmaktır.

INS320 Ulaştırma Mühendisliği (3-0) 3, 4 AKTS
Ulaştırma sistemleri tasarımı, planlaması ve analizinde kullanılacak araçları ve metotları tanıtmak, ulaştırma mühendisliği projelendirmesi ve ekonomik analizini öğretmektir.

INS310 Yapı Statiği-II (3-2) 4, 5 AKTS
Yapı statiği hakkında ileri düzeyde bilginin verilmesi amaçlanmaktadır.

Teknik Seçmeli-II
INS316 - Sonlu Elemanlara Giriş (3-0) 3, 4 AKTS

Bu dersin amacı, mühendislik yapılarının çözümü için sonlu elemanlar yöntemine giriş yapmak, sonlu eleman modelleri ile ilgili detayları aktarmak, yöntemi 1 boyutlu problemlere uygulamak ve paket programların daha doğru kullanılabilmesi için bir temel oluşturmaktır

INS322 - Mukavemet-III (3-0) 3, 4 AKTS
Mukavemet dersinin amacı, şekil değiştirebilen katı cisimleri mekanik özelliklerine göre sınıflandırmak, en çok kulanılan malzeme türleri için kuvvet-yer değiştirme ve gerilme-şekil değiştirme bağıntılarını kapsamak, eksenel yüklü çubuklarla, yanal yüke maruz kirişlerin kesitlerindeki gerilme dağılımları belirlemek için geliştirilen teorileri ve bunların uygulamalarını öğrenciye kazandırmaktır.
 

4. SINIF

7. YARIYIL
INS401 Betonarme-II (3-2) 4, 6 AKTS

Betonarme yapı elemanları ve betonarme taşıyıcı sistem davranışının temel ilkelerini ve betonarme döşeme ve temel sistemlerinin analiz yöntemlerini, tasarım aşamalarını tanıtmaktır.

INS415 Çelik Yapılar-II (3-2) 4, 6 AKTS
Çok katlı çelik yapıların tasarımı hakkında bilgiler vermek.

INS405 Su Temini ve Atık Suların Uzaklaştırılması (3-0) 3, 5 AKTS
Bu dersin amacı, su getirilmesi ve kullanılan suyun uzaklaştırılması ile ilgili teorik ve pratik bilgiler verilmesidir.

INS403 Ahşap Yapılar (3-0) 3, 5 AKTS
Ahşap malzeme kullanılarak yapılacak yapıların konstrüksiyonların ve birleşimlerinin hesabını tanıtmaktır

Teknik Seçmeli-III-IV (6-0) 6, 8 AKTS
INS419 - Zeminlerin Stabilizasyonu (3-0) 3, 4 AKTS

Bu dersin amacı zemin tabakalarının özelliklerinin, kimyasal ve mekanik iyileştirme yöntemlerinin zemin tabakalarına uygulanması, derin iyileştirme yöntemleri, zemin-beton teknolojileri ve istinat sistemlerinin öğretilmesidir.

INS421 - Bilgisayar Destekli Yapı Analizi (3-0) 3, 4 AKTS
Mühendislik yapılarının tasarımında bilgisayar teknolojisinin sağladığı avantajlardan yararlanılması amaçlanmaktadır.

8. YARIYIL
INS402 Bitirme Projesi (2-6) 5, 8 AKTS

Temel bilim dallarından birinden seçilecek bitirme projesi konusu kapsamında problemin tanımlanması, literatür taraması, yapılan deneyler, hesaplar ve analizlerin sonuçları, tartışmalar.

INS404 Finans Matematiği ve Gayrimenkul Değerleme (2-0) 2, 3 AKTS
İnşaat mühendisliği projelerinin yapım aşamasında ve yapım sonrasında değerlendirilmesi o projenin yapımına karar verilmesi ve/veya sonradan projenin ve/veya mevcut bir yapının yeniden değerlendirilebilmesi amaçlanmaktadır.

INS426 İnşaat Yönetimi (3-0) 3, 4 AKTS
Bu dersin amacı; inşaat projelerinin zaman, maliyet, kalite ekseninde en uygun şekilde uygulanması için gerekli temel bilgilerin ve yöntemlerin kazandırılmasıdır.

HUK402 İş Hukuku (2-0) 2, 3 AKTS
İş hukukunu bireysel ve toplu alanlarda uygulamada karşılaşılan örnek olaylar dikkate alınarak pek

GRS402 Girişimcilik (3-0) 3, 4 AKTS
Türkiye’de Girişimcilik, Girişimciliğin Gelişimi, Girişimci Düşüncenin Temelleri, Girişimcilik
Süreci, Girişimcinin İşlevleri, Fikri Mülkiyet, Marka, Patent, Telif. İş Planı ve Üretim Planı
Hazırlama, İş Planı ve Finans Planı Hazırlama, İş Planı Yazma Çalışması

Teknik Seçmeli-V-VI (6-0) 6, 8 AKTS
INS410 - Deprem Mühendisliğine Giriş (3-0) 3, 4 AKTS

Depremlerin genel karakterisitiklerinin öğrenilmesi, Yapı dinamiğinin temel ilkelerinin öğrenilmesi, Depreme dayanıklı yapı nasıl yapılır. Yerel zemin koşullarının deprem ve yapıya etkisi, Yeni şartnamelere göre depreme dayanıklı yapı tasarımı.

INS414 - Su Kaynakları Mühendisliği (3-0) 3, 4 AKTS
Su kaynaklarının geliştirilmesi, akarsu düzenlemesi, baraj, bağlama gibi su yapıları hakkında genel bilgiler edinilmesini sağlamaktır.

INS416 - Endüstriyel Yapım Teknolojileri (3-0) 3, 4 AKTS
Bu dersin amacı endüstri yapıların tasarım ilkelerinin öğretilmesidir.